Semalam teringin nak makan asam pedas. Cari ikan pari tak ada. Jadi guna je lah ikan apa yang ada.
RESEPI NENEK
Cili Kering
Bawang Merah- 5 Biji
Bawang Besar- 1 @ 2 Biji
Bawang Putih- 2 Ulas
Halia- 1 Inci
Kunyit Hidup- 1 Inci
Serai- Diketuk
Daun Kesum
Bunga Kantan-Dibelah 2
Garam
Sedikit Halba
CARA-CARA
Cili digiling (Klasik ni) dengan bahan-bahan yang lain. I.e bawang, halia dan kunyit hidup.
Tumis hingga pekat dan garing. Rahsia kesedapan. Mesti betul-betul lama dan garing. Letakkan serai. Masukkan air asam jawa agak-agak berapa orang makan dan banyak mana ikan. Reneh sekejap. Akhirnya masukkan bunga kantan, gula putih&melaka, garam, bendi dan ikan. Reneh biar serasi. Masukkan daun kesum. Akhir the red darlings-tomatoes.
Last sekali rasa. Asam pedas Melaka, rasa manis, masin da masam. Jika kurang boleh tambah. * Lagi banyak bawang lagi sedap & manis asli.
RESEPI SAYA MASAK *Saja je try versi lain. Di ambil di sini
Bahan Kisar
20-25-Cili Kering
3 Biji Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1 sudu-Jintan Manis
1/2 sudu teh- Lada Hitam
1 Inci Kunyit Hidup
1 Inci Halia
2 Inci Belacan(Merah)*Digoreng dengan sedikit minyak sebelum dikisar
Bahan Tumis
Daun Kari
Bawang Merah
Halba
Biji Sawi
Lain-Lain
Daun Kesum*drolling*
Bunga Kantan
Garam
Gula Melaka/Putih
Air Asam Jawa
Tomato/Bendi
*Setelah diedit. Saya tambah gula melaka.
Cara:
Tumis bawang hiris hingga kuning dan masukkan bahan tumis yg lain, biarkan naik bau.
Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan dan sebatikan bersama bunga kantan.
Masukkan air, bendi dan bahan lain kecuali tomato. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat dan masukkan tomato. Biarkan 5 minit baru diangkat. Voila!....
Extra Notes
No comments:
Post a Comment