Ketam yang dibeli di pasar Batu Enam, Kuala Terengganu. Belum disiang.
Pakcik jual ketam tolong buang kulit. Rasanya yang kecil betina dan jantan yang besar
Setelah disiang. Ketuk-ketuk sikit kaki dia untuk
mudah makan nanti. Buang bulu-bulu di sebelah dalam.
Cili padi, bawang merah, putih, kunyit hidup & halia. Lesung batu tak jumpa. Lebih elok guna lesung. Dah siap diblend dengan blender tanpa air dan tidak terlalu hancur.
Santan cair
Tomato & Asam Keping
Saya tidak menumis jika masak lemak. Santan cair dan bahan yang tadi.
Masukkan ketam
Setelah masukkan santan pekat masukkan tomato, daun kunyit dan asam keping
Bahan-Bahan
Ditumbuk
Bawang Merah 3 ulas
Bawang Putih 1 ulas
Halia Seinci
Kunyit Hidup
Cili Padi 10 Biji (Ikut kesukaaan)
Lain-Lain
Daun Kunyit
Serai
Asam Keping
Santan Cair & Pekat
Santan Cair & Pekat
Tomato
Cara-cara
Untuk yang tidak menumis. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk panas. Gaul hingga naik bau. Kemudian masukkan serai yang dititik & asam jawa. Giliran ketam kemudiannya. Setelah agak-agak mendidik sikit masukkan santan pekat. Pastikan gaul sentiasa agar tidak pecah minyak. Akhir sekali masukkan daun kunyit, garam dan tomato. Ada yang tak masukkan tomato tapi saya suka buah merah ni sebab lemakkan. Saya kurangkan asam keping.
Dah siap. Alhamdulillah. Seriously, isi dia banyak sangat. Pertama kali makan ketam macam ni. Rezeki, rezeki.:) HamdAllah.
Lepas dah siap masak. Rasa-rasa macam kurang pedas jadi ketuk-ketuk cili padi tambah sikit lagi. My partner in crime suka pedas. Tapi taklah sampai memudaratkan. Pastu dia nak kuah banyak. Tambah air lagi. Jadi cair sikit. Saya prefer pekat. Makan dengan ulam raja dan kacang botol. Ada pula suara minta sambal belacan. Jadi buat jelah.:). Rezeki laut Ganu isi ketam dia banyak dan penuh. Terima kasih p.cik ketam dan Alhamdulillah.
Assalamu'alaykum Sumayyah, Masha Allah sedapnya masak lemak ketam. Saya pun baru je buat masak lemak ketam ni Ahad lepas.
ReplyDeleteTingin nak merasa air tangan awak. Bila agaknya? ;)
Waalaikumsalam sahabatku Ili.
ReplyDeleteBiasa-biasa je. Suami dah boleh telan kira Alhamdulillah.:)
Awak masak apa ketam. Mesti bestkan...Saya lg tak sabar nak rasa masakan awak. Mesti top notch ni. Terrer baking lg. Saya bab baking kureng sikit. Kena belajar dengan awak.
Ahlan2 mailah Ganu....:)