Wednesday, September 16, 2009

Biskut Coklat Cip

Bismillah

Sedang membakar adunan biskut coklat cip. Saya membuat biskut ini atas permintaan Encik suami. Tahun lepas hanya sempat membakar sedikit sahaja. Dalam masa yang sama saya punya beberapa soalan tentang coklat cip. InshALLAH habis membakar adunan yang kedua ini, saya akan berkongsi resepinya.

EDITED

Saya ada membuat dua adunan berbeza untuk coklat cip. Satu yang berwarna perang satu berwarna coklat gelap. Saya dan suami menggemari yang berwarna coklat gelap. Cuma rasanya terlalu banyak resepi yang berbeza di internet dan terpulang pada citarasa peribadi anda.

Saya menggunakan resepi ini untuk adunan kali kedua.

BEST CHOCOLATE CHIP COOKIES

INGREDIENTS (Nutrition)

  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 1 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons hot water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups semisweet chocolate chips
  • 1 cup chopped walnuts



DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
  3. Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.
Di ambil di sini

Akan datang inshALLAH resepi kerabu perut yang merupakan resepi warisan tok di Kedah dan masak lemak kerabu perut bersama rebung.

No comments:

Post a Comment